Shenzhen Prolean Technology Co., Ltd.

Воден млаз сечење

Воден млаз сечење

Последно ажурирање 02/09, време за читање: 6 мин

Процес на сечење воден млаз

Процес на сечење воден млаз

Во денешниот конкурентен свет, сите производни процеси треба да исполнат три главни цели, како што се, Зголемување на производството, намалување на отпадот, Подобрување на квалитетот и намалување на трошоците.Еден таков процес, кој е многу ефикасен за намалување на трошоците и генерирање на поголеми профили со повисок квалитет еВоден млаз сечење.Машината за сечење воден млаз е една од најпродуктивните машини со минимален отпад.Секојдневно, луѓето ја искусуваат моќта на водата.Со милиони години, водата создава нови форми со ерозија.

Со овој принцип, при сечењето со воден млаз, времето едноставно се намалува со зголемување на притисокот на водата.Сечењето со воден млаз не произведува никакви штетни гасови или течности и топлина на површината на работното парче, тоа е навистина разновиден, ефикасен и ладен процес на сечење.Водениот млаз сече со максимална прецизност и флексибилност, без оглед на видот и составот на материјалот.Сечењето со воден млаз под висок притисок дополнително се карактеризира со еколошка и прифатлива за корисниците.Нашиот инженер има долгогодишно искуство за сечење воден млаз, доколку сакате да дознаете повеќе, секогаш сте добредојдениконтактирајте со нашиот инженердиректно

 

 

Како работи?

Сечењето со воден млаз е инженерски метод за сечење различни форми или кривини на различни видови материјали со користење на енергијата од водата со голема брзина, висока густина и ултра висок притисок.Водата е под притисок до максимум 392 MPa (приближно 4000 атмосфери) и се проектира од млазницата со мал отвор (Φ 0,1 mm).Пумпата со ултра висок притисок се користи за притисок на водата, со што брзината на водата достигнува приближно три пати поголема од брзината на звукот, создавајќи воден млаз со деструктивна сила.Може да исече кој било материјал во која било форма или кривина во еден процес.

Топлината генерирана за време на процесот на сечење веднаш ќе биде одземена од брзиот проток на водени млазници и не произведува никакви штетни материи.Нема да има термички ефект врз материјалот и нема потреба од секундарна обработка по сечењето.

 

Видови на сечење воден млаз

Во согласност со разликата во капацитетот на сечење, сечењето со воден млаз се класифицира во два вида, сечење со чист воден млаз и сечење со абразивно воден млаз.

1.  Сечење со чист воден млаз

Во сечењето со чист воден млаз, чистата вода се користи само за сечење без никакви абразиви и главно се користи за сечење меки материјали вклучувајќи дрво, пластика, гума, пена, филц, храна и тенка пластика.Секачот со воден млаз дизајниран само за оваа намена нема комора за мешање или млазница.За да се создаде прецизно сечење на работното парче, пумпата под висок притисок ја принудува водата под притисок да излезе од отворот.Помалку е инвазивен во споредба со абразивното сечење со воден млаз.Тоа не предизвикува дополнителен притисок врз работното парче бидејќи млазниот поток е исто така исклучително добар.

 

2.  Абразивно сечење воден млаз

Во абразивното сечење со воден млаз, абразивните материјали се мешаат во млазот за вода за да се зголеми моќта на сечење.Со мешање со абразивен материјал, можно е да се сечат тврди и ламинирани материјали главно керамика, метали, камења и густа пластика вклучувајќи титаниум, нерѓосувачки челик и алуминиум.Секачот со воден млаз бара комора за мешање за мешање на абразивните материи и водата, која се наоѓа во главата за сечење непосредно пред да постои абразивниот млаз во системот.Одобрените средства за абразивно сечење со воден млаз се суспендирани гриз, гранат и алуминиум оксид.Како што се зголемува дебелината или цврстината на материјалот, така треба да се зголемува и тврдоста на абразивите што се користат.Многубројните типови материјали може да се исечат со соодветни абразиви.Сепак, постојат одредени исклучоци како калено стакло и дијаманти кои не можат да се исечат со абразивна вода.

 

Примени на сечење со воден млаз

Воздухопловна:Во воздушната индустрија, сите компоненти бараат сложена и точна прецизност.Диктатите на воздушната вселена не дозволуваат никаков вид на грешка.Ова е основната причина што сечењето со воден млаз е суштински дел од производството на воздушни компоненти на млазни мотори до специјално дизајнирани контролни панели.Абразивното сечење со воден млаз се користи во воздушната индустрија за сечење челик, месинг, Инконел и алуминиум.

 

Авто индустрија:И чистото и абразивното сечење со воден млаз е совршено решение за автомобилската индустрија поради неговата силна разновидност и висока флексибилност.Може да сече материјали како што се алуминиум, челик и композити, како и панели на вратите или теписи за внатрешноста на автомобилот.Не создава никакви гребени, груби рабови и механички напрегања на површината на исечоците.

 

Медицинска индустрија:За производство на медицински импланти и хируршки инструменти кои спасуваат живот, нема ништо поважно од прецизноста и највисоките стандарди за квалитет.Абразивното сечење со млаз може да гарантира и бидејќи сече со најголема точност и прецизно обликува или криви без никакви несакани несакани ефекти.

 

Прехранбена индустрија:За сечење на широк спектар на храна, сечењето со чист воден млаз е најсовремен производствен процес.Месо, риба, живина, замрзната храна, колачи, па дури и бонбони се сечат со моќта на чистата вода.

 

Архитектура:Со абразивно сечење со млаз, може да се исечат сите видови камења и плочки како што се гранит, варовник, шкрилци и мермер меѓу другите материјали за подови, како и керамички плочки или дупки за кујни или бањи.

 

 

УЈП и лошите страни на сечењето со воден млаз

Позитивни:

Екстремна прецизност:Има точност помеѓу ± 0,003 инчи до ± 0,005 инчи.Бидејќи брзината на сечењето може да се промени, може да се направат средни парчиња и компоненти со повеќе рабови.

 

Секундарна завршна обработка:Не создава никакви груби површини, бруси или несовршености што ја отстранува потребата за секундарна завршна обработка.Произведува минимални гребени и мазни завршетоци.

 

Зона без погодена од топлина (HAZ):Бидејќи тоа е процес на ладно сечење, не бара создавање на никаков HAZ.Тоа ќе им даде на крајните компоненти со супериорен квалитет на рабовите и посигурни својства без да им нанесува никаков стрес на компонентите.

 

Високо одржлив:Готовите делови, исто така, не бараат никакви задачи по обработката, како што е термичка обработка.Покрај тоа, не бара ладење масла или лубриканти бидејќи самиот воден млаз делува како течност за ладење.

Висока ефикасност:Тој е најефикасен метод на сечење поради неговата моќност и ракување со материјалите.Голем дел од неговата ефикасност може да се види во рециклирање на водата што ја користи и отстранување на потребата од секундарна обработка.

 

НЕГОВОРИ:

Почетна цена:Истражувањето и додавањето абразивни материјали е од клучно значење за оптимално сечење.

 

Неуспех на отворот:Ова често се случува кај машините за сечење со низок воден млаз и често ќе ја наруши продуктивноста и ќе ги зголеми трошоците за производство.

 

Време на сечење:Времето на сечење е поголемо од традиционалните алатки за сечење што резултира со помала моќност.

 

Најчесто поставувани прашања во врска со сечењето со воден млаз

1.  Може ли да сечам дебели материјали со сечење со воден млаз?

Да, густите материјали може да се исечат со машина за сечење воден млаз.Подебелите водни млазници не се многу ефикасни за подебели материјали и прецизноста се намалува за подебели материјали.

 

2.  Кое е подобро?Сечење со воден млаз,плазма сечење or ласерско сечење?

Трите најважни фактори за да откриете кој е подобар се трошоците, оперативната брзина и квалитетот на сечењето.Сечењето со воден млаз има висок квалитет на сечење, најбавен процес на сечење и средна цена во споредба со плазма и ласер.

 

3.  Која е разликата помеѓу чиста и абразивна вода?

 

Млазовите за чиста вода користат чиста вода наместо абразиви и водата што се користи во овој процес може повторно да се користи.Се користи за сечење меки и средно тврди материјали.Абразивните водни млазници користат абразивни материјали и се користат за сечење тврди материјали.Гранат е најкористениот абразивен материјал поради неговата висока цврстина и достапност.


Време на објавување: Сеп-02-2022 година

Подготвени да цитирате?

Сите информации и поставувања се безбедни и доверливи.

Контактирајте не