Shenzhen Prolean Technology Co., Ltd.

Пасивација – процес на површинска обработка

Пасивација – процес на површинска обработка

Последно ажурирање 29.08. време за читање: 5 мин

Делови по процес на пасивирање

Делови по процес на пасивирање

 

Еден од критичните предизвици за металурзите е да го заштитат материјалот од корозија и какви било други загадувачи на производствените процеси како што се обработка, изработка и заварување што создава остатоци, подмножества, метални оксиди и хемикалии, маснотии и масло.Со нив, кога се изложени на воздух и вода, многу метали се ранливи на корозија.Ова ќе предизвика металниот дел под стрес и може да има деструктивно влијание за време на производството или на крајната употреба на производот.Значи, постои потреба да се заштити металниот дел од овие контаминации и корозија.Еден таков процес еметална пасивација, процес на обезбедување на тенок и униформен оксиден слојда се додаде отпорност на корозија, да се продолжи работниот век, да се отстрани контаминацијата на површината, да се намали ризикот од загадување на делови и да се продолжат интервалите за одржување на системот.

 

Како работи?

За да се заштитат различните метални легури од корозија, индустриската хемиска завршна практика е широко користена како пост-фабрикциски процес познат како Пасивација.Во овој процес, генерално се користат благи оксиданти како што се азотна и лимонска киселина.Егзогенетското слободно железо, сулфидите и другите туѓи честички од површината може да се одземат од овие киселини и создаваат оксиден слој или филм кој ќе дејствува како заштитен штит.Ова ја намалува веројатноста дека ќе има хемиска реакција помеѓу металниот материјал и воздухот, што ја штити површината од корозија без да го менува нејзиниот изглед.Критичниот дел од овој процес е дека киселината не треба да влијае на самиот метал.

 

Чекори на процесот на пасивирање

Постојат главно три чекори во процесот на пасивирање, што ќе создаде комплетен тенок и униформен оксиден слој на металната површина.

 

Чекор 1: Чистење на компоненти

Чистењето на металниот дел, односно отстранувањето на сите површински масла, хемикалии или остатоци од обработката е почеток на процесот на пасивација.Чистењето на компонентите има клучна улога во овој процес, без овој чекор, туѓите предмети на површината на металот ќе ја ограничат ефективноста на пасивацијата.

 

Чекор 2: Потопување во кисела бања

За да се отстранат сите слободни честички на железо од површината, по чекорот на чистење следи потопување на компонентата во кисела бања.Постојат три вообичаени пристапи кои се користат во овој чекор од процесот

 

Чекор 3:Бања со азотна киселина

Традиционалниот пристап кон пасивација е Азотна киселина, која најефикасно ја прераспределува молекуларната структура на површината на металот.Сепак, поради нејзината класификација како опасен материјал, азотна киселина има некои недостатоци.Емитува токсични гасови кои се опасни за животната средина и може да бараат подолго време на обработка со посебно ракување.

 

Чекор 4:Азотна киселина со бања со натриум дихромат

Вградувањето на натриум дихромат во азотна киселина го интензивира процесот на пасивација со некои специфични легури.Овој пристап е поретка опција, бидејќи натриум дихроматот ги засилува опасностите од капењето со азотна киселина.

 

Бања со лимонска киселина

Бањата со лимонска киселина е побезбедна алтернатива на азотна киселина за процесот на пасивирање.Не испушта никакви отровни гасови, не бара посебно ракување и исто така е еколошки пристап.Соединенијата на пасивноста на лимонската киселина, ризикуваа органски раст и мувли, за кои таа се бореше да добие прифаќање.Во последниве години, иновациите ги елиминираа овие проблеми, правејќи го рентабилен пристап.

За да се врати отпорот на корозија на металот во неговата суровина, без оглед на применетиот пристап, овој процес на капење произведува хемиска реакција на површината на компонентата.Ова ќе додаде тенок и униформен слој на оксидна фолија со малку присуство на молекули на железо.

 

Методологии на пасивација

1.  Потопување во резервоарот:Компонентата ќе биде потопена во резервоар кој го има хемискиот раствор и е поволна за обработка на сите површини за производство во исто време за униформност на завршницата и оптимална отпорност на корозија.

2. Циркулација:Прецизно се препорачува за цевководи што ќе ги носат корозивните течности, во кои хемискиот раствор се циркулира низ систем на цевководи.

3. Апликација со спреј:Хемискиот раствор се прска на површината на компонентата.Правилното отстранување на киселината и процедурите за безбедност се од суштинско значење за овој тип на методологија и има предност за третман на лице место.

4. Апликација за гел:Со четкање на пасти или гелови на површината на компонентата, може да се постигне рачен третман.Има предност за третман на заварување и други сложени области за кои се потребни рачни детали.

 

Кои материјали може да се пасивираат?

·       Елоксирањеод алуминиум и титаниум.

·       Железни материјали како челик.

·       Нерѓосувачки челик, кој може да има површина од хром оксид.

·       Никел, некои апликации имаат никел флуорид.

·       Силикон, силикон диоксид кој се користи во индустријата за полупроводници.

 

 

Примени на процесот на пасивирање

За зголемена издржливост и долговечност, низа индустрии капитализираат од компонентите што производителите го завршија со производството со процесот на пасивација.

Медицински:Во здравствениот сектор, за да се намали штетната вкрстена контаминација на медицинската опрема, професионалците го користат процесот на пасивација.Оксидниот слој на пасивните површини штити од микроскопски загадувачи, што доведува до чиста и мазна површина која полесно се стерилизира.

Храна и пијалаци:Санитарните барања се суштински фактори за многу индустрии. За да се намали ризикот од корозија и 'рѓа загрозена опрема или финални производи со кои се работи, најважна е пасивацијата на компонентите.

Воздухопловна индустрија:Компонентите кои може да бараат пасивација се делови од нерѓосувачки челик, актуатори, хидраулични активатори, компоненти на опрема за слетување, контролни шипки, компоненти за издувни гасови во млазни мотори и прицврстувачи на кабината.

Тешка опрема:Топчести лежишта и сврзувачки елементи

Воена:Огнено оружје и воена опрема

Енергетскиот сектор:Дистрибуција и пренос на енергија

 

Добрите и лошите страни на процесот на пасивирање

 

Добрите

·       Отстранување на преостанатите загадувачи по обработката

·       Зголемете ја отпорноста на корозија

·       Го намалува ризикот од контаминација за време на производниот процес

·       Подобрени перформанси на компонентите

·       Униформа и мазна завршница/изглед

·       Сјајна површина

·       Лесна за чистење површина

 

Конс

·       Пасивацијата не е ефикасна за отстранување на загадувачите од заварените делови.

·       Според наведената метална легура, температурата и типот на хемиската бања треба да се одржуваат.Ова ќе ги зголеми трошоците и сложеноста на процесот.

·       Киселината бања може да оштети некои метални легури, кои имаат ниска содржина на хром и никел.Значи, тие не можат да се пасивираат.

 

 

Најчесто поставувани прашања во врска со пасивноста

1.  Дали пасивирањето е исто што и мариноването?

Не, процесот на мариноване ги отстранува сите остатоци, флукс и други загадувачи од површината на заварените делови и ги подготвува за пасивација.Киселината не може да го заштити челикот од корозија, туку само ја чисти површината за пасивација.

2.  Дали пасивацијата го прави отпорен на корозија од нерѓосувачки челик?

Не, не постои такво нешто како 100% отпорен на корозија.Сепак, деловите од нерѓосувачки челик имаат исклучително долг животен век поради процесот на пасивација.

3.  Дали е опционално пасивирањето на нерѓосувачки челик?

Не, пасивацијата е суштински процес за компонентите од нерѓосувачки челик.Компонентата ќе биде подложна на напад од корозија за многу краток период без процес на пасивирање.


Време на објавување: 26.08.2022

Подготвени да цитирате?

Сите информации и поставувања се безбедни и доверливи.

Контактирајте не