Shenzhen Prolean Technology Co., Ltd.

Црно-оксидни завршетоци Прецизен пристап за завршна обработка на површината

Црно-оксидни завршетоци Прецизен пристап за завршна обработка на површината

Последно ажурирање: 22.08.22

Дел со црно-оксидни завршетоци

Дел со црно-оксидни завршетоци

Површинската завршна обработка на производи и делови е од суштинско значење во преработувачката индустрија од естетски причини и ја подобрува целокупната функционалност на производот и го продолжува неговиот животен век.Нацрн-оксид финише хемиски процес на обложување кој депонира микроскопски слој од магнетит (Fe3O4) над површината на металните делови.Поради изложеност на воздух и влага, по некое време најчесто се формира 'рѓа на површината на железните делови.Финишот од црн оксид е отпорен на корозија и ја измазнува површината на железен и други материјали како што се леано железо, леано челик, нерѓосувачки челик, бакар, цинк, алуминиум, месинг и хром.

 

Како работи?

Црниот оксид се формира на површината на материјалот кога се потопува во раствор од алкална сол на соодветна температура (130 до 1500В).Дебелината на облогата е занемарлива, така што не влијае на стабилноста на димензијата, параметрите на дизајнот и својствата.Можеби се прашувате зошто се нарекуваат завршетоци со црн оксид?Тоа е затоа што на крајот ја оцрнува завршената површина.

 

Чекори на облогата со црн оксид

Постојат главно пет чекори во обложување на црн оксид на надворешноста на материјалот за да се завршат завршните површини.

 

Чекор 1:Проверете го квалитетот на мазноста на површината.Ако има дупки за трепкање, 'рѓа или површински неправилности, елиминирајте го ризикот од цветање или испуштање со соодветен пристап.

 

Чекор 2:Исчистете ја површината за да ја отстраните прашината и прицврстените материјали од површината пред облогата.

 

Чекор 3:Нанесете ја облогата со заден оксид

 

Чекор 4:Повторно исчистете ја површината по облогата.

 

Чекор 5:Нанесете ја облогата по завршувањето, како што се масло, полиуретан, лак, восок и лубриканти во некои случаи (завртки, лежишта, делови за турбина и други ротирачки компоненти).Бидејќи облогите од црн оксид сами по себе не можат ефикасно да го спречат формирањето на 'рѓа, овие после премази ја подобруваат отпорноста на корозија.

 

Видови на црно-оксидни завршетоци

Врз основа на материјалите и примената на крајната употреба на деловите што треба да се обложат.Постојат три пристапи за обложување со црн оксид:Топол црн оксид, ладен црн оксид и црн оксид со средна температура.Иако постојат и други пристапи за завршна обработка на површини со облога од црн оксид.Основната разлика помеѓу овие методи е тоа што нивните формулации и работни температури се различни.Ајде детално да ги разгледаме двата најчести типа од нив.

 15x зголемување на оксидирана поцрнета површина

15x зголемување на оксидирана поцрнета површина

 

1.  Топла облога од црн оксид

Во оваа постапка, парчињата се ставаат во врела печка со водени алкални раствори, како што се натриум хидрооксид (NaOH), нитрати (NO3-) и нитрити (No2-), на температури кои се движат од 135 до 150 °C. 0В. Концентрацијата на сол во растворот ја одредува температурата на вриење.Ако концентрацијата е висока, точката на вриење ќе биде повисока од опсегот (> 150 00В), а ако концентрацијата е ниска, точката на вриење ќе биде помала (<1350В).Предностите на овој имот се тоаможеме брзо да ја утврдиме саканата температура со модифицирање на содржината на сол, т.е. да додаме сол ако треба да се зголеми точката на вриење итн.

Оваа форма на обложување со црн оксид или завршна обработка на површината бара три специјализирани објекти.

·       Висока печка со алкален раствор на сол за претворање на железните оксиди во течно железо на површината.

·       Систем за контрола на температурата за одржување на потребната точка на вриење.

·       Објекти за чистење за да се отстрани прашината и прицврстувањето на површината во текот на целиот процес

Врие раствор со делови што треба да се премачкаат

Врие раствор со делови што треба да се премачкаат

 

Чекори што треба да се следат;

  • Исчистете ги деловите што ќе се обложат со алкален воден раствор.
  • Чистете веднаш со дестилирана вода, бидејќи алкалните раствори можат да реагираат со површината на материјалот и да ја нарушат примарната завршна површина
  • За да го неутрализирате киселинското чистење, исчистете со вода уште еднаш.
  • За 5 до 45 минути, потопете ги парчињата во зовриен алкален раствор.
  • Исчистете со вода под притисок со помош на воден млаз и оставете го на страна да се исуши.
  • Нанесете восок, масло, лак или други секундарни материјали за обложување на секундарните облоги за да ја подобрите отпорноста на корозија и естетската привлечност.

 

2.  Завршува со ладен црн оксид

Како што беше споменато претходно, работната температура е главната разлика помеѓу топла и ладна завршна обработка со црн оксид.Сите постапки се исти, освен ладното оцрнување на површините извршено на собна температура.

 

Бидејќи железниот оксид не може да се ликвидира на собна температура на површината, наместо да се таложи црн слој на површината, треба да се премачка.Затоа, тој користи стандарден процес на таложење кој не вклучува оксидација на железо.Наместо тоа, деловите за површинска обвивка се потопуваат во раствор на резервоар со фосфорна киселина со разумен степен на селен бакар и соединенија.

 

За да се работи со завршницата на површината со овој пристап, растворот се создава во резервоарот и секоја серија делови се потопува во него 20 до 30 минути.Сите други прочистувања, сушење и секундарно обложување на восок и масло се исти како завршните облоги од жешкиот црн оксид.

 

Сценарио

Топла црн оксид финиш

Ладен црн оксид финиш

Соединение за обложување

Железен оксид, наречен магнетит (Fe3O4)

селен бакар и соединенија

Време на работа

5 до 45 минути

20 до 30 минути

Работна температура

135 до 150 степени Целзиусови

Собна температура (20 до 250В)

Издржливост

Повеќе

помалку

Точност

Овозможува поголема стабилност на димензијата отколку завршните облоги со ладен црн оксид

Има помала стабилност на димензијата бидејќи е едноставен пристап на таложење

Цена

Повеќе, бараше многу објекти, греење, контрола на температурата и други.

Помалку, бара раствор од таложење (фосфорна киселина)

Операција безбедност

Многу безбедносни и мерки на претпазливост поради високата работна температура

Одлично

 

Примени на финиш со црно-оксид

Делови со металооксидна облога од различни индустрии

Делови со металооксидна облога од различни индустрии

 

Површинските облоги од Black-Oxide се користат во различни производни полиња, почнувајќи од воена, автомобилска до медицински уреди и опрема.

 

Воена: Компоненти за пиштол како што се списанија, штитници, школки, рачки, пиштоли

Медицински:Сите видови на опрема изработени од метал и легури кои треба да имаат површина со ниска рефлексивност

Хардвер на производствени алатки:Мерачи, секачи, сврзувачки елементи, лежишта, шахти и многу повеќе

Автомобилство: Конзерви за филтер за масло, завртки, места за заварување и речиси сите делови под блокот на моторот

Електрични: Отстранувач на жица, ножици, секачи и менувачи за часовници и електрични апарати како што се прекинувачи, табли

 

PRO и CONS на црн оксид-доработка

 

ЗА:

Црн оксиден слој на произведените компоненти и стоки обезбедува неколку предности во однос на безбедноста, долговечноста, функционалноста, мазноста на површината и естетската привлечност.Ајде брзо да го разгледаме секој од нив.

 

Спречување од корозија: 

Сегашната преработувачка индустрија значително се потпира на црни легури, особено на челик.Црниот оксиден слој ја запечатува површината на делот од воздух и влага, намалувајќи ја можноста за формирање на 'рѓа, што е значајна причина за деградација на производот.Бидејќи пристапот на финишот на површината со црн оксид може да се користи и за други вообичаени материјали како бакар и алуминиум.Има огромна предност во одржувањето на издржливоста на произведените производи.

Естетска придобивка

Нуди на површината прекрасна и привлечна црна боја која ќе трае долго време без никаков компромис во димензијата.

Предност при заварување

Заварувањето на облогите од црн оксид на површините на парчињата ја подобрува нивната заварливост и го олеснува склопувањето.

Острината на површината

Некои производни производи, како што се дупчалки и шрафцигери, бараат острина за правилно функционирање, а оцрнувањето може да помогне да се подобри овој карактер.

Подмачкување

Откако црниот оксид ќе се исуши на површината, секундарната обвивка од восок, масло и подмачкување ги олеснува работите.

Ниска цена

Постојат и други прецизни методи за завршување на површината во производствените индустрии како што се премачкување во прав, галванизација и бојадисување, но облогата со црн оксид има ниска цена во споредба со овие пристапи.

Димензионална конзистентност

Црните оксидни облоги се дебели микрони, што гарантира дека дебелината и стабилноста на димензиите не се загрозени.

Овој метод ја менува бојата на површината без додавање никаква дебелина.

Стабилност на животната средина

Користењето на црн оксиден финиш на површината на произведените делови и стоки спречува дифузија на водород и хемиски промени, кои влијаат на карактеристиките на материјалот поради фактори на животната средина.Исто така, обезбедува заштита на животната средина од влијанија врз животната средина.

 

КОНС

  • Црната обвивка од оксид лесно може да се трие.
  • Овој тип на површинска обработка е трудоинтензивен бидејќи вклучува бројни процеси.
  • Температурната отпорност на облогата од црн оксид е мала и може да се уништи во топли услови, што резултира со рано 'рѓосување на површината.Дополнително, ладниот црн оксид може да влијае и надвор од температурата на околината.

 

Фактори кои треба да се земат предвид при завршувањето на црниот оксид

 

Временска рамка за заштита

Пред да поминете низ заштитата од црн оксид на површината на производот, треба да се земе предвид потребното времетраење на облогата.

Оваа анализа помогна да се утврди дали треба да се користи или не завршна површина од црн оксид.Ако долговечноста на производот е слаба, можеби ќе сакате да размислите за други едноставни опции, како што е облогата со боја.Тоа е вредно само ако животниот циклус на производот е подолг.

 

Конечна примена на производот

Размислете за крајната употреба на обработените делови.Дали ќе се користат во апликации за кои е потребна висока прецизност, како што се воздушната, роботиката или воените апликации?Определете дали сакате да одите со црн оксид или не откако ќе ја испитате апликацијата за конечна употреба.Можете да користите алтернативни процеси на завршна обработка и обложување на површините доколку за крајниот производ не е потребна висока прецизност.

 

Еколошки размислувања

Предметите или деловите обложени со црн оксид можат да издржат низа еколошки услови.Има добра издржливост и работа без никакви оштетувања во состојба надвор од кутијата.

Меѓутоа, ако врвниот производ е наменет за внатрешна употреба, тоа можеби нема да биде исплатливо или технолошки изводливо.Исто така,\ условите за работа и користење имаат висока температура.Во тој случај, можеби нема да биде корисно бидејќи облогата од црн оксид може да се распадне за краток период на висока работна температура.Така, факторите на животната средина треба да се земат предвид кога се користи оваа техника за завршна површина.

 

Најчесто поставувани прашања во врска со завршувањето со црн оксид

 

Дали овој пристап функционира само за црни материјали?

Не.

 

Дали е тоа најдобриот начин да се спречи рѓосувањето?

Да, обложениот црн оксид се спротивставува на влагата и воздухот што реагираат со површината и дава одлична превенција од 'рѓосување на деловите.

 

Дали оцрнувањето трае долго?

Без никакво сомневање, облогата трае подолг период од другите пристапи за доработка на површини како што се галванизација и бојадисување.

 

Заклучок

Завршувањето со црн оксид е најперспективната технологија за спречување на корозија и деградација на површината кај обработените компоненти и производи.Исто така, може да опстане подолго без да ги изгуби своите карактеристики или функционалност.ние имамедолго време обезбедуваше производствени услуги под еден покрив, од дизајн на прототип до завршна обработка на производот.

 

Испорачавме висококвалитетни услуги за доработка на површини за производи и делови користејќи го методот на црн оксид и други процеси.Ако ви требаат поврзани услуги за вашите машински делови или други услуги поврзани со производството, ве молиме не двоумете се даКонтактирајте не.

 


Време на објавување: 22 август 2022 година

Подготвени да цитирате?

Сите информации и поставувања се безбедни и доверливи.

Контактирајте не