Shenzhen Prolean Technology Co., Ltd.

Преглед: Цената на CNC обработка и како да се намали?

Преглед: Цената на CNC обработка и како да се намали?

Последно ажурирање: 25.06. време за читање: 6 мин

 CNC обработка

CNC обработка

 

Поради напредната технологија и малите трудоинтензивни карактеристики,CNC обработкае еден од економичните методи за производство на метали и инженерски пластични компоненти.

Цената на CNC обработката не е лесно да се предвиди со точност.Оваа цена зависи од неколку фактори.Дали започнувате нов проект и ви треба точна проценка на трошоците за производство на вашите компоненти?Во тој случај, овој напис ќе помогне да се идентификуваат факторите на трошоците и да се оптимизира вашиот буџет.

 

Фактори кои влијаат на цената на CNC обработката

Познавањето на факторите кои влијаат на цената на CNC обработката е од клучно значење за оптимизирање на буџетот, па ајде да го објасниме секој поединечно пред да преминеме на идеи за намалување на трошоците.

 1.Необработен матерјал

Првиот фактор е видот на материјалот што ви треба за вашата компонента, кој се заснова на намената за употреба на финалниот производ.На пример,алуминиум, челик,месинг, титаниум ипластика(ПВЦ, компјутер, најлон, ABS)се популарни материјали кои се користат во CNC обработката.Додека месингот и титаниумот се поскапи, цената на материјалот ќе биде ниска ако ви требаат производи и компоненти направени од пластика.

 

 2.Комплексноста на компонентите и видот на обработката

Сложените геометриски компоненти се скапи за CNC обработка.На овие им треба повеќе време за да се создаде CAD дизајн и бара CNC машина со повисока оска (пет или шест оски) и различни машински работи, вклучувајќивртење, мелење, CNC мелење и CNC рутирање,за кои е потребно подолго време да се произведат.Затоа, обработката на поедноставните компоненти со помош на три или четири оски ќе биде поевтина од покомплицираните.

Обработката со три и повеќе оски во САД и Европа чини помеѓу 25 и 35 долари на час и помеѓу 60 и 120 долари на час, соодветно.Но, ако ги изберете кинеските производители, тоа ќе биде многу пониско.На пример, нашата Служба за обработка на CNCнаплаќа само 7–12 долари и 25–40 долари на час за CNC обработка со три оски и повеќе оски, соодветно.

 

 3.Потребна толеранција

Сите карактеристики и алатки потребни за одржување на висока точност и прецизно производство се присутни во CNC машините.Сепак, цената ќе биде повисока ако ви требаат делови со цврста толеранција и повторливост бидејќи е потребно повеќе време на трудот и поставување на алатот за да се одржи.Исто така, доколку на компонентите им е потребна цврста толеранција, ќе бидат потребни дополнителни инженери за контрола на квалитетот да го следат и оценат процесот.

 Високопрецизна CNC обработка

Високопрецизна CNC обработка

 4.Површински завршетоци

Назавршна обработка на површинатае неопходно за обработените компоненти да спречат корозија, да ја зголемат издржливоста и да ја подобрат естетската привлечност.Едноставна облога со боја,полирање, електрохемиско позлата, галванизација изавршна обработка со црн оксидсе некои примери на завршетоци на површината што може да ги бараат компонентите.Цената ќе варира во зависност од тоа кој тип на завршница е потребна на површината на компонентата.На пример, додека облогата со црн оксид и галванизацијата се скапи, едноставното полирање или боење е најмалку скапо.

 

5.Количина на предмети

Идентични CNC обработени предмети 

Идентични CNC обработени предмети

Бидејќи еден CAD дизајн и контролни параметри можат да произведат илјадници идентични ставки, колку е поголема потребната количина, толку ќе биде помал трошокот по единица.

Еден сет на алатки може да работи за повеќе операции на обработка, намалувајќи го времето на производство.На пример, ако некој предмет чини 5 долари и нарачате 100 од нив, цената може да падне на 3,5 до 4,50 долари ако ви требаат повеќе од 1000.

 

6.Дополнителни фактори

Други елементи, вклучувајќииспорака и време на испорака,влијае на вкупната цена на CNC обработка.На пример, превозот ќе биде поскап ако компонентите се големи и тешки.Итна испорака, исто така, ќе додаде дополнителни пари на цената.

 

Како да се намалат трошоците за CNC обработка?

Поголемиот дел од времето, клиентите откриваат дека трошоците за CNC обработка се малку повисоки од очекуваните.Сепак, постојат начини да се намали цената со донесување интелигентни одлуки и разгледување на различни фактори.Еве неколку методи за намалување на трошоците за CNC обработка.

 1.Оптимизирајте го дизајнот на процесот

Дизајните на производниот процес силно влијаат на цената на CNC обработката, така што оптимизирањето на помалку сложените дизајни и намалувањето на времето на обработка е од суштинско значење.Дополнително, сложеноста и должината на сегментот може лесно да се намалат ако функционалноста на компонентата нема влијание.Размислете за правење едноставни чекори ако се потребни повеќе поставки за обработка за да се создаде производот.

Консултирајте се со професионалци за дизајн кои работеле на оптимизација на дизајнот на CNC обработка.Можеме да ви помогнеме да ги намалите трошоците со оптимизирање на дизајнот доколку немате пристап до експерти.Нашите инженери помагаат во текот на целиот производствен процес бидејќи тие работат на терен повеќе од една деценија.Посегнете низа секоја поврзана консултација.

2.Повторно разгледајте го изборот на материјалот

Пред да го изберете материјалот за обработка, разгледајте ги потребните својства на компонентите како што се цврстина, цврстина, издржливост и цврстина.Потоа, направете листа на различни трошоци за материјали кои одговараат на потребниот опсег на овие фактори.Потоа, при креирањето на прототипот, можете да изберете два материјали и да ги споредите нивните цени за да видите кој е најевтин, а сепак да ги исполнувате сите функционални барања и својства.

 3.Поставете флексибилни рокови

Итната испорака е поскапа за производителите отколку флексибилен распоред за испорака.Затоа, завршете ја обработката што е можно поскоро за да избегнете тесни рокови и да заштедите пари.

 4.Размислете за аутсорсинг

Можете да ги поделите потребните делови и да ги нарачате услугите од други производители за да ги намалите трошоците за CNC обработка за компонентите и производите.Цената на CNC обработката е повисока во развиените земји во споредба со оние каде што производствените индустрии се поконкурентни, како што е Кина.На пример, цените на нашата компанија се високо конкурентни и ќе бидат за 20 до 40% помали од оние во САД и Европа.

 5.Друго размислување

Изберете ја завршната површина и опсегот на толеранција што е економски попристапен и ги задоволува вашите потреби без да ја жртвувате функционалноста или карактеристиките на компонентата.

 6.Производство од големи размери

Големото производство на компоненти со CNC обработка резултира со заштеда на трошоците бидејќи се елиминираат повторените поставувања на алатот, надоместоците за дизајн CAM и CAD и трошоците за подготовка.Така, цената на производството е следствено намалена.

 

Заклучок

Трошоците за CNC обработка варираат од различни фактори, главно од трошоците за материјал, работна сила, машина и други дополнителни фактори.При пресметувањето на трошоците, треба да се земат предвид потребите од опрема и работна сила, типот на обработка, сложеноста на делот, површинската обработка и времето на обработка.

Пресметката на трошоците за обработка на ЦПУ е едноставна когасоработуваат со нас.Бидејќи користиме компјутерски алгоритми и пресметки за цитати за обработка создадени од експерти за да ја подготвиме и испратиме понудата врз основа на вашето барање, можеме да обезбедиме понуда веднаш по добивањето на вашето барање.Потоа, вие ни го испраќате дизајнот, а ние продолжуваме со работата додека се фокусираме на вашите барања и коментари.

 

Најчесто поставувани прашања

Дали CNC обработката е скап производствен процес?

Не, тоа зависи од различни фактори, од сложеноста во процесот на дизајнирање до обемот на компоненти што ви се потребни.Сепак, големото производство е многу исплатливо.

Колку е потребно за да се добие понудата?

Не е важно колку е сложен вашиот дизајн.Ние одговараме со понуда во рок од 24 часа.

Кој е најдобриот материјал за CNC обработка?

Тоа зависи од примената на производите и потребните физички и механички својства.Значи, дозволете нашите експерти да го изберат најдобриот материјал за CNC обработка врз основа на вашите потреби.

Кои се типичните операции на CNC обработка?

Вообичаените CNC машински операции вклучуваат дупчење, дупчење, вртење и глодање.

 


Време на објавување: 25 јуни 2022 година

Подготвени да цитирате?

Сите информации и поставувања се безбедни и доверливи.

Контактирајте не